9 pouzdanih načina da provjerite kvalitet hrane koju kupujete

Category: , ,
9-nacina-da-provjerite-kvalitet-hrane

Postoje različite metode provjere kvaliteta i svježine namirnica, koje koristimo u svakodnevnoj ishrani. Većina njih zahtjeva profesionalnu opremu i skupe analize. Međutim, postoji i mnogo lakši način da provjerite namirnice , koje kupujete i jedete svakog dana, i to kod kuće ili čak u prodavnici i na pijaci, a evo i kako.

Piletina

Obratite pažnju na bijele linije i tanak sloj masti na pilećim grudima. Ako ih uočite, to znači da je pile tretirano hormonima, kako bi što prije postiglo veliku težinu, a takva piletina nikako nije dobra za vaše zdravlje.
Pored toga, obratite pažnju i na boju: ako je žućkasta, to znači da nije svježa. Svježa piletina je ružičasta i nije previše meka na dodir.

pokvarena pilatina

 

Zamrznuto voće i povrće

Provjerite da li vaša kesa smrznutog voća ili povrća ima komadiće leda, jer ukoliko ih ima, to znači da nije čuvana na pravi način.

pokvareno zamrznuto voce

 

Meso

Kada birate komad mesa, pritisnite ga prstima. Svježe meso treba da je dovoljno elastično , a vaši otisci odmah nestanu.
Isjecite veće parče na pola. Ako je meso tamno, ali ima svijetle ivice, to znači da su mu dodati aditivi , kako bi duže izgledalo svježe. Pređite papirnim ubrusom preko mesa. Ako je svježe, neće ostaviti previše vlage i krvi na ubrusu.

pokvareno meso

 

Tvrdi sir

Lako možete uočiti da li sir sadrži biljne masti. Takav će se mrviti , kada ga sječete (ovo ne važi za jako tvrde sireve), osušiće se i imati pukotine ako ga ostavite otvorenog.
Ostavite malo sira na sobnoj temperaturi. Kvalitetan sir će postati mekši, ali ako se osuši i na njemu se pojave kapljice vode, bolje je da ga bacite.

pokvaren tvrdi sir

 

Posni sir

Stavite kap joda na sir , kako biste provjerili da li sadrži skrob ili ne . Ako ga sadrži, mrlja će se obojiti u tamnoplavu, a ako ne, boja će ostati žuta ili braon.
Ostavite malo sira na sobnoj temperaturi. Ako sadrži biljne masti, odnosno margarin, postaće žut.

pokvaren posni sir

 

 Sladoled

Ostavite svoj omiljeni sladoled na sobnoj temperaturi. Ako sadrži biljne masti, duže će ostati zaleđen i na kraju će se pretvoriti u tečnost.
Sladoled dobrog kvaliteta će se pretvoriti u gustu bijelu kremastu masu.

pokvaren sladoled

 

 Med

Lažni med se pri sipanju odmah razlije na površinu, dok je kvalitetan med prilično gust i sliva se kao što je prikazano na desnoj fotografiji.
Ako osjetite ukus karamele, to znači da je med prethodno zagrijevan, a ako je ukus presladak, znači da sadrži bijeli šećer.

vjestacki med

 

 Pavlaka

Kako biste provjerili da li pavlaka sadrži biljne masti, sipajte kašiku u čašu vruće vode. Ako je proizvod lošeg kvaliteta, raspašće se u bijele grudvice, dok će se prava pavlaka potpuno rastvoriti i postati homogena tečnost.

pokvarena pavlaka

 

Svježi začini

Uzmimo mirođiju za primjer. Ako listovi vise sa strane, to znači da je već uvela. Pored toga, ako je boja suviše tamna ili su grančice suviše duge, to znači da sadrži nitrate. Svježe začinsko bilje je uvek prirodno zelene boje.

sveze povrce

 

Ukoliko smatrate ovaj clanak korisnim podijelite ga klikom ovdje.

Mozda vas interesuje i Kako prepoznati pokvareno meso pri kupovini?

TAGS: