Sertifikat “Fer sa potrošačem” predstavlja znak od povjerenja, ugleda i zagarantovane dobre prakse u odnosima sa potrošačima.
Sertifikat bi dobile one kompanije koje nude dodatnu vrijednost u oblasti zaštite potrošača koji ispunjavaju odgovarajuće kriterijume u šest oblasti: zaštita bezbjednosti i zdravlja potrošača; primjena poštene poslovne prakse u oglašavanju i zaključivanju ugovora; odnosi sa potrošačima i rješavanje žalbi; zaštita ličnih podataka i privatnosti potrošača; edukacija i informisanje potrošača i savjesna i održiva potrošnja.
Izdavanje sertifikata doprinijeće povećanju povjerenja potrošača u kompanije, a s druge strane kompanije će steći veću vidlјivost i pokazati bolјi odnos prema potrošačima na polјu sagledavanja njihovih problema i rješavanja žalbi potrošača posredstvom organizacija potrošača. Postizanje međusobnog povjerenja između sektora civilnog društva, potrošača i kompanija, što će pobolјšati konkurentnost i omogućiti fer tržišne odnose.
fsp
Sertifikat “Fer sa potrošačem” razvijen je u okviru projekta “Razvoj partnerstva između civilnog društva i poslovnog sektora” koji je realizovala mreža potrošačkih organizacija Jugoistočne Evrope – ConWeb, a koju pored CEZAP-a, sačinjavaju još i Organizacija potrošača Makedonije (OPM) i Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), uz finansijsku podršku Balkanske mreže za razvoj civilnog društva (BCSDN) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).


 PREDSTAVLJANJE MODELA SERTIFIKACIJE “FER SA POTROŠAČEM” U PODGORICI

 

U hotelu “Cue” u Podgorici, 27.10.2021.godine je održana konferencija za trgovce i medije na kojoj je predstavljen inovativni model pružanja usluga sertifikacije za kompanije “Fer sa potrošačem”, a koji su razvile članice ConWeb mreže potrošačkih organizacija za Jugoistočnu Evropu, Organizacija potrošača Makedonije, Nacionalna organizacija potrošača Srbije i Centar za zaštititu potrošača u Crnoj Gori (CEZAP) kroz projekat “Razvoj partnerstva između civilnog društva i poslovnog sektora”, koji je finansirala Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA), a implementiran od strane Balkanske mreže za razvoj civilnog društva (BCSDN). Konferencija je okupila 30 predstavnika najznačajnijih kompanija na crnogorskom tržištu koji su prepoznali značaj ove inicijative za razvoj konkurentnog i fer tržišta u Crnoj Gori. 

Pročitajte više na: https://cezap.me/predstavljen-model-sertifikacije-za-kompanije-fer-sa-potrosacem/

 

 Pogledajte gostovanje našeg pravnog savjetnika i projektnog koordinatora za Crnu Goru u jutarnjem programu Gradske RTV “Rujna Zora” u kom je predstavljen sertifikat “Fer sa potrošačem”