Kako Evropa rješava problem sa kreditima u švajcarskim francima

Category:
16

16

Krediti u švajcarskim francima koje su crnogorski građani uzimali prije desetak godina i dalje im zadaju glavobolje. I pored toga što su izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure donijete u septembru prošle godine, većina klijenata još nije potpisala nove ugovore.

Većina, kako su kazali, vjeruje da će pravda biti ispravljena sudskim putem. Međutim, za razliku od većine država Evrope koje su se susrele sa ovim problemom, u Crnoj Gori za četiri godine od kada je Centar za zaštitu potrošača u ime građana podnio tužbu protiv tadašnje Hipo Alpe Adria banke nije praktično urađeno ništa. Postupak je i dalje pred Osnovnim sudom u Podgorici, pišu Dnevne novine.

Krivična odgovornost

Za razliku od crnogorskog sudstva koje za četiri godine nije mnogo odmaklo u pomenutom postupku, u Francuskoj je za isti vremenski period u potpunosti riješen problem u korist klijenata, ali i podignuta optužnica protiv BNP Paribas banke, koja je jedina u toj državi plasirala kredite u švajcarskim francima. Pomenuta banka u presudama od Vrhovnog kasacionog suda (najviši francuski civilni sud) zbog komercijalne prevare (presuda VKS br.15-27.231 i presuda VKS 16-13.050), mora osim građanske odgovornosti za štetu prouzrokovanu za više od 4.000 klijenata odgovorati i za prevaru, pišu DN.

Pored Francuske, slična situacija je i u Španiji, gdje je Vrhovni sud nedavno presudio u korist građana koji, su između ostalog, bili prevareni jer banka nije pomenula da im, ukoliko švajcarski franak ‘skoči’ u odnosu na euro, to može nanijeti značajnu štetu.

U Španiji su takođe došli do projekcija Blumberga koji u izvještajima pokazuje da je banka u multi-valutnim hipotekarnim kreditima prevarila klijente. Kako se navodi u presudi, banke u Španiji su osmislile proizvod za koji su unaprijed znale da će imati negativne posljedice po klijente, jer su raspolagale sa informacijama dostupnim samo bankama kako bi napravile ekstra profit.

Takođe, Vrhovni sud Španije je presudio da nema opravdanja niti izgovora za banke i njihovu zloupotrebu u slučaju multi – valutnih hipoteka. Vrhovni sud Španije je rekao i da se ovi proizvodi smatraju derivatnim finansijskim instrumentima i da se na njih može primijeniti MIFID (Direktiva za tržišta finansijskih instrumenata) koji je donjet u cilju promovisanja jednakosti, transparentnosti, efikasnosti i integracije finansijskih tržišta.

Zabranili kredite

Austrija je još 2006. godine naložila bankama da u pisanoj formi upoznaju klijente sa valutnim rizikom, gdje je indeksiran kredit nazvan “posebnim oblikom monetarne špekulacije”. Tokom 2008. godine, Austrija je zabranila kredite u švajcarskim francima fizičkim licima, koja ne primaju prihode u toj valuti.

Mađarska je prva zemlja gdje je problem “švajcaraca” riješen konverzijom u domaću valutu. Nakon odluke Vrhovnog suda, koji je zauzeo stav da su prakse banaka kada je riječ o kreditima u stranim valutama, bile nepravedne, donijet je Zakon o konverziji.

U Poljskoj, koja ima oko 39 miliona stanovnika, problem sa “švajcarcima” imalo je oko 700.000 građana. Sudovi su u više stotina slučajeva odlučili u korist građana i naredili novo računanje kamata. Nedavno su otišli i korak dalje i donijeli presudu: umjesto popravljanja pojedinih tačaka, čitavi kreditni ugovori proglašeni su ništavnim, a u presudi se kaže da mora da se vrati samo novac isplaćen u zlotima i to bez kamata.

Parlament u Rumuniji je u oktobru 2016. godine prihvatio Zakon o konverziji kredita sa valutnom klauzulom CHF u kredite bez valutne klauzule u domaću valutu – lej, po kursu na dan uzimanja kredita.

Takođe, odlukom sudskih organa u Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj ovakvi krediti su stavljeni van snage.

Loša bankarska praksa

Prevara sa kreditima u švajcarcima osmišljena je u Australiji prije 35 godina i od 2000. godine se na Univerzitetu u Sidneju uči kao “Case study”, odnosno primjer loše bankarske prakse.

Banka “Vestcap” u Australiji je dugo godina vješto prikrivala svoju špekulaciju uz pomoć jedne advokatske kancelarije koja je branila stav da su klijenti bili svjesni rizika, dok nijesu izašla u javnost dokumenta bivšeg bankara ove banke Džona Mek Lenana, da je banka sve znala i namjerno prevarila veliki broj građana. Nakon toga direktori i advokati su uhapšeni, a banka zatvorena.

Izvor: Dnevne novine

TAGS: