Kako prepoznati pokvareno meso pri kupovini?

Category: , ,
cezapreklamadva

Nekada, lijepa, crvena boja može da zavara. Kako bi bili sigurni šta kupujete, prilikom kupovine mesa obratite pažnju na sljedeće detalje:

Naravno, prvo pogledajte datum i rok.

Boja mesa lako može da zavara. Ne mora da znači da je, ako je svijetlocrvene boje, meso svježe, niti da je pokvareno ako je tamnije boje. Boja mesa zavisi od vrste, starosti i ishrane, načina držanja životinje i funkcije koju mišić ima u živom organizmu. Meso odmah poslije klanja daje utisak svjetlije boje jer se svjetlosni zraci potpunije reflektuju od zatvorene mikrostrukture mesa. S druge strane svjetlo prodire dublje u rastresitu strukturu zrelog mesa i zbog toga ono izgleda zatvorenije i više mat boje. 

Govedina je obično tamno crvene boje. Intenzitet boje zavisi od pola i uzrasta. Tamna (purpurno) crvena boja goveđeg mesa nepoželjan je znak, pa prilikom kupovine takvo meso zaobiđite u širokom luku. Prelaskom sa mliječne na biljnu hranu telad dobijaju crvenu boju mesa. Ako je boja tamnija, meso je starije, a ako je svjetlija to je znak da je izgubilo na kvalitetu. Ovčetina je kao cigla crvene boje, pri čemu nijanse boje zavise od uzrasta i uhranjenosti. Svinjetina sadrži mišiće svjetlije i tamnije boje. U cjelini, svinjsko meso je svijetlocrvene boje, različitog intenziteta. Meso blijede boje izbjegavajte, naročito ako je pri tom i vodenasto. Smeđa, siva i zelena boja znače da je meso pokvareno.

Boja mesa zavisi najčešće od izloženosti kiseoniku, tako da se prilikom kupovine morate uzdati u miris. Miris može biti dobar pokazatelj stanja mesa. Ako osjetite i malu neprijatnost kada pomirišete meso, znači da vjerovatno nije u redu. Svaka vrsta mesa ima svoj specifični miris, ali ukoliko je svježe, on je slab. Zbog dužeg skladištenja i pod nepovoljnim uslovima, stvara se obično, prvo kisio, a zatim miris truleži, a pod određenim uslovima i užegli miris.

Obratite pažnju i na površinu mesa. Ako je meso sluzavo, znači da su bakterije na površini već aktivne.

Ako kupujete upakovano meso pažljivo pogledajte:

  • rok proizvodnje – ne kupujte meso koje je blizu isteka roka.
  • da li ima tečnosti ispod mesa – ako je meso dugo stajalo, vjerovatno će se nakupiti tečnost ispod. Ako je ne vidite pritisnete meso lagano i ako ima tečnosti, pojaviće se sa strane.

TAGS: