Kazne po 500 eura za Merkator i Maksi zbog nehigijene

Category:
pohovano-pilece

Gotova hrana, odnosno kuvana jela, pečena, dinstana, salate, prilozi koje kupujemo u hipermarketima sigurni su za upotrebu, pokazuju nalazi Sanitarne inspekcije. Početkom godine, ipak, u hipermarketima ,,Merkatora“ i „Maksija“ u trgovačkim centrima „Gintaš“ i „Delta“ inspektori su pronašli bakterije, piše Pobjeda.

 

 

Kompanije su kažnjene sa po 500 eura, a iz Sanitarne inspekcije poručuju da nema mjesta panici jer bakterije nijesu mogle izazvati trovanje. 

Inspekcija provjerava kvalitet gotovih obroka u svim većim marketima u Crnoj Gori i za sada su naišli jedino na ova dva sporna slučaja u Podgorici.

Iz supermarketa ,,Maksi 104“, koji se nalazi u ,,Delti“, inspekcija je uzela šest uzoraka kuvane hrane od čega su dva bila neispravna. 

O kojim kuvanim jelima je riječ nijesmo saopšteno, jer u Upravi za inspekcijske poslove ne vode tu evidenciju. Analizirali su i pet briseva sa radnih površina, a rezultati su pokazali da je jedan bio neispravan.

„Nađen je veći broj aerobnih bakterija od dozvoljenog, koje ne mogu dovesti do trovanja, nijesu patogene, već je riječ o trenutnom nepoštovanju temperaturnog režima na kojem se čuva hrana, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove. 

Iste bakterije su pronašli i u gotovoj hrani u „Hipermarketu Podgorica”, u Gintašu. 

Inspekcija je uzela osam uzoraka hrane od čega su dva bila neispravna, a od pet briseva uzetih sa radnih površina svi su bili ispravni.

U inspekciji kažu da pritužbi građana na kvalitet i ispravnost gotovih jela u hipermaketima ove godine nijesu imali, za razliku od prošle, kada su se kupci žalili, najčešće na neprijatne mirise pečenog mesa.

I direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević kaže da ove godine nijesu dobili nijednu pritužbu na kvalitet gotove hrane u hipermarketima.

„Kada bi nam se neko i javio uputili bismo ga na Sanitarnu inspekciju“, dodaje ona.

Iz Uprave za inspekcijske poslove istakli su da su pravila, kojih poslodavci treba da se pridržavaju, u čijim marketima se prodaje gotova hrana, jasna i precizna. Da bi gotovi obroci bili bezbjedni neophodno je da zaposleni vode računa o temperaturi uređaja u kojima se nalazi hrana.

Ako se termički obrađena hrana odmah ne stavi u prodaju, iz Uprave za inspekcijske poslove napominju da je potrebno brzo da se ohladi i čuva u posebnom rashladnom uređaju, odvojeno od ostale hrane na temperaturi od +4 °C ili manjoj.

„Tokom čuvanja termički obrađenu hranu potrebno je zaštititi folijom ili odgovarajućim poklopcem. Hrana mora biti potpuno termički obrađena na temperaturi minimalno 73°C prije nego se izloži u izložbene vitrine i izlaže se na minimalnoj temperature od 63°C ili većoj (gotova jela )“, zaključili su u Upravi.

 

Izvor: cdm.me

TAGS: