Krivokapić: Zajedništvo sa EU je proces koji Crnu Goru čini boljom

Category:
cezap logo nas

Proces sa Evropskom unijom Crnu Goru približava zajednici evropskih zemalja, poručio je danas predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

 

 

On je na otvaranju konferencije “Nacionalna konvencija o evropskoj integraciji Crne Gore” istakao da je Evropska unija pouzdan partner Crne Gore, javlja agencija Anadolija.

“Zajedništvo sa Evropskom unijom je proces koji Crnu Goru čini boljom. Kroz svaki proces sazrijevanja vrlo je važno imati pouzdanog partnera, prijatelja, a neki bi rekli i profesora. Taj proces nas približava zajednici demokratskih zemalja”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da Crna Gora veliku zahvalnost dugije Republici Slovačkoj, koja Crnoj Gori pruža podršku od obnove nezavisnosti 2006. godine.

“Danas su sa nama dvije istorijske ličnosti, Miroslav Lajčak i František Lipka”, kazao je Krivokapić.

Snimak

Miroslav Lajčak bio je 2006. godine predstavnik EU tokom referenduma za nezavisnost Crne Gore, dok je František Lipka, današnji ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori, u maju 2006. godine bio predsjednik referendumske komisije.

Miroslav Lajčak, koji danas obavlja funkciju ministra vanjskih poslova Slovačke, pohvalio je napredak Crne Gore na putu ka EU i NATO.

“Crna Gora danas predvodi u oblasti integracija na Zapadnom Balkanu. Zapažene rezultate ostvarili ste i na polju evroatlantskih integracija. Slovačka cijeni napredak i rezultate koje ste postigli na putu evropskih i evroatlantskih integracija”, kazao je Lajčak.

Sjednici Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore prisusustvovali su i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, predstavnici parlamenta, nevladinog sektora, kao i predstavnici izvršne vlasti.

Ministar Lukšić najavio je da će Crna Gora nastaviti sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja. Do sada, u pregovorima sa EU otvoreno je ukupno 16 od 35 poglavlja.

“Realno je da otvorimo još dva pregovaračka poglavlja na narednoj Međuvladinoj konferenciji. U prethodonom periodu smo postavili čvrste temelje za našu evropsku budućnost”, istakao je ministar Lukšić.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič istakao je da bi 2015. godina za Crnu Goru trebala biti godina rezultata.

“Skoro tri godine nakon početka pregovora, došli smo do trenutka da je Crna Gora otvorila 16 poglavlja. Očekujemo da 2015. godina bude godina rezultata. Iako su poglavlja 23 i 24 veoma važna, ne smijemo zanemariti druge oblasti. Poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, veoma je zahtjevno. Sve ove oblasti zahtijevaju značajne resurse. Oni koji kreiraju nacionalne politike, moraju biti otvoreni za rad sa različitim strukturama, uključujući nevladine organizacije, sindikate, kao i akademsku zajednicu”, poručio je Drobnič.

 

Izvor: cdm.me

TAGS: