Prijavite nepravilnosti u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane

Category:
28

U 2016-toj godini Brazil je izvezao oko 14 milijardi Eura mesa i mesnih proizvoda. Nažalost, ta industrija se našla u opasnoj krizi, pa se veći dio proizvođača iz Brazila počeo “snalaziti” na razne načine da bi prodali svoje meso. 21 fabrika je pod istragom.
Umjesto da se ta uvezena piletina povuče i uništi odmah po zabrani EU, ona je puštena u slobodnu prodaju. Mnogi crnogorski trgovinski lanci koriste situaciju pada cijene mesa u Brazilu (zbog blokade) da tamo nabavljaju meso.
Prosto je nemoguće da kvalitetno meso, uvezeno sa tako dalekih destinacija košta ovako malo u crnogorskim megamarketima. U cijenu nabavke potrebno je uračunati i cijenu transporta (iz Brazila), cijenu taksi, poreza i maržu prodavca. Jasno je zašto se megamarketi igraju sa zdravljem svojih kupaca – niska nabavna cijena sumnjive robe!
UKOLIKO ŽELIMO DA SAČUVAMO ZDRAVLJE GRAĐANA CRNE GORE NEOPHODNO JE DA DJELUJEMO ODMAH. 
Izvor: Altenativa Crna Gora

 

chicken-1

 

Kako prepoznati pokvareno meso pri kupovini?

Nekada, lijepa, crvena boja može da zavara. Prilikom kupovine mesa, obratite pažnju na sljedeće detalje:
Krenimo redom .Naravno, prvo pogledajte datum i rok.
Boja mesa, takođe može da zavara. Ne mora da znači da,  ako je svijetlocrvene boje, da je meso svježe, niti da, ako je tamnije boje, da je pokvareno. Boja mesa, zavisi najčešće od izloženosti kiseoniku , tako da se u ovom slučaju, morate uzdati u miris.
Miris može biti dobar pokazatelj o stanju mesa. Ako osjetite i  malu neprijatnost, kada pomirišete meso, znači da vjerovatno nije u redu. Obratite pažnju i na površinu, ako je meso sluzavo, znači da su bakterije na površini već aktivne.
Ako kupujete  upakovano meso, obratite pažnju na sljedeće:
Pogledajte rok proizvodnje, ne kupujte meso, koje je blizu isteka roka.
Pogledajte da li ima tečnosti ispod mesa.Ako je meso dugo stajalo, vjerovatno će se nakupiti tečnost ispod.
Ako je ne vidite, pritisnete meso lagano, ako ima tečnosti, pojaviće se sa strane.

 

Ako ste kupili proizvod, koji nije bezbjedan , ima nedostatke, koje prilikom kupovine nijeste uočili ili je naplaćen po cijeni  većoj od istaknute,  putem našeg web sajta, možete prijaviti ovakve  vrste nepravilnosti. Popunjavanjem postojećih polja, ukažite nam na probleme u oblasti bezbijednosti i kvaliteta hrane.    

Online prijava problema, nudi vam i mogućnost slanja fotografija proizvoda na čiju nepravilnosti ukazujete, u cilju kompletnije prijave.

 

30

 

 

 

TAGS: