TV Vijesti sa inspektorima u marketima: Koliko je bezbjedna hrana koju kupujemo?

Category:
mljeveno-meso

U rashladnim vitrinama svinjetina se drži na četiri stepena, a piletina i mljeveno meso na dva

Ekipa Televizije Vijesti sa inspektorima za bezbjednost hrane provjeravala je situaciju u podgoričkim magamarketima.

Prvo su se uputili na dio gdje se prodaje svježe meso.

 

“Moramo imati informaciju odakle je roba, ko je proizvođač, ko je uvoznik, ko je distributer, sa temperaturnim režimom i sa rokovima trajanja. Rok trajanja u samoj komori je do sedam dana, odnosno sa osmim danom se završava rok trajanja, kada dođe u rashladnu vitrinu, tada se smanjuje na tri dana, na 72 sata”, kazao je Aleksandar Stamatović, inspektor za bezbjednost hrane.

 U rashladnim vitrinama svinjetina se drži na četiri stepena, a piletina i mljeveno meso na dva. O svemu mora dobro da se vodi računa, a za sve dijelove lanca neko je odgovoran.

“Svaka kritična tačka ima određene tabele, te tabele moraju biti takve da bi se natjerali zaposleni da tačno u odrđenom roku kontrolišu temperaturu, kontrolišu pranje i čišćenje i da svojim potpisom garantuju da je to tako urađeno”, navodi Stamatović.

Na ovom sektoru, inspektori nisu našli ništa sporno.

“Održivost mesa dobra, izlaganje dobro, malo bih im ipak sugerisao da bude manja količina mesa u vitrinama.”

Najčešća kazna je pet stotina eura za nedostatak deklaracije ili lošu higijenu. A pored svježeg mesa, inspektori posebnu pažnju obraćaju na zamrzivače, gdje treba da je najmanje minus 18.

“Ponekada se desi da se mogu primjetiti tragovi odmrzavanja sladoleda, kada nestaje struja, to je pretežno na moru, u ovim velikim marketima to se nikada ne dešava”, kazala je Dobrinka Filipović, inspektorka za bezbjednost hrane.

Za razliku od sladoleda, problem je primjećen u zamrzivaču gdje stoje zamrznuto povrće i voće. Ne za kaznu, već za opomenu, da se roba ukloni, a zamrzivač očisti.

“Došlo je do izlivanja sadržaja iz neke druge ambalaže, iako je proizvod u roku upotrebe, 24.08.2018.  Iz ovog dijela vitrine se mora izvršiti povlačenje svih proizvoda, ne smiju više biti u promet”, dodaje Filipović.

 Zato je bitno voditi računa šta kupujemo. Ljekari dodaju da je važno hranu dobro oprati pod mlazom vode da se ne bi razboljeli.

Od početka juna, sa granice je vraćeno ili uništeno 28 pošiljki hrane iz uvoza.

 

Izvor: Vijesti.me

TAGS: